Uppdragsgivare

Forskarnas Nyheter nr 2, 2019

Forskarnas Nyheter nr 2, 2019 – ett stort jubileumsnummer med en extra jubilemsbilaga

Forskarnas Nyheter nr 2, 2019 som ges ut av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF,  finns att läsa nu.

Forskarnas Nyheter nr 2, 2019, utgiven av SSMF - läs om medicinsk forskning i framkant. Bild: ssmf.se
Forskarnas Nyheter nr 2, 2019, utgiven av SSMF – läs om medicinsk forskning i framkant. Bild: ssmf.se

Årets andra nummer av Forskarnas Nyheter är ett stort jubileumsnummer med en extra Jubileumsbilaga. Den 18 oktober 1919 grundades Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning som tillsammans med ett antal generösa bidragsgivare hjälpt till att göra Sverige friskare, genom att stödja den medicinska forskningen.

Medicinsk forskning är en investering i framtiden. Om vi inte satsar något idag blir det ingen utdelning i morgon.

Mats Ulfendahl, professor och ordförande i Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning.

I jubileumsutgåvan av Forskarnas Nyheter, kan du läsa delar av en intervju med 1981 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, Torsten Wiesel. Där står också vilka donatorer som erhållit den nyinstiftade guldnålen, om årets utdelning av SSMF:s postdoktoriala stipendier och SSMF:s Stora Anslag.

(Se även föregående års utdelning av Stora Anslaget och vilka forskare som då premierades i Forskarnas Nyheter nr 1).

I Forskarnas Nyheter nr 2, kan du också läsa mer om de 34 unga forskarna som i år belönades med 70 miljoner och deras olika forskningsområden. Dessutom ingår en artikel om Gonçalo Castelo-Branco som är den första mottagaren av SSMF:s stora Jubileumspris – ett forskningsbidrag på fem miljoner kronor. Gonçalo forskar kring molekylär neurobiologi på Karolinska Institutet.

Gästskribent i den här utgåvan, är riksdagsledamot (L) och professor emerita, Barbro Westerholm, som bland annat skriver att vi måste ändra den fördomsfulla synen på årsrika människor i Sverige.

Forskarnas Nyheter ges ut av SSMF. Ansvarig utgivare för tidningen är professor Mats Ulfendahl, SSMF. Björn Garenberg är redaktionschef och för layouten ansvarar Lennart Karlsson, Len’Art. Skribenter är Natalie von der Lehr och Jan Gradvall.

SSMF skiljer sig från andra forskningsorganisationer, då SSMF finansierar forskning kring alla sjukdomar och har mycket låga omkostnader. Det gör att mer pengar kan gå till forskning.

Läs mer om svensk medicinsk forskning på SSM:s hemsida.