Uppdragsgivare

Grattis SSMF till 100 årsjubileet!

Grattis SSMF till 100 årsjubileet idag!

Idag, den 18 oktober 2019, är det exakt 100 år sedan SSMF startades av några professorer i medicin, en före detta finansminister och tunga företrädare för näringslivet.

Grattis SSMF till 100årsjubileet idag! Jubileumslogga, framtagen av Garenbergs Konsult
Grattis SSMF till 100årsjubileet idag! SSMF:s Jubileumslogga, framtagen av Garenbergs Konsult

Inför firandet av 100-årsjubileet har Bosons Byrå fått det hedersamma uppdraget att hjälpa Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, med kampanjplaneringen i samarbete med Garenbergs Konsult.

Professor och överläkare Henrik Zetterberg. 2004 fick han ett SSMF-stipendium – i dag är han en världens ledande forskare om Alzheimers sjukdom. Bild: SSMF

Professor och överläkare Henrik Zetterberg. 2004 fick han ett SSMF-stipendium – i dag är han en världens ledande forskare om Alzheimers sjukdom. Bild: SSMF

Ur kaos föddes Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning

Året var 1919 och ute i Europa hade första världskriget lämnat fruktansvärda spår. Även Sverige hade smittats både av omvärldens ekonomiska depression och sjukdomar och sjukhusen var ofta fullbelagda.

Att utbilda läkare hade prioritet. Bara en mycket liten del av statens pengar gick till forskning och de som ville forska hade sällan råd att göra det. Ur detta kaos föddes Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. Sällskapet startades av en samling professorer, en före detta finansminister och tunga företrädare för näringslivet och tillsammans med privatpersoner, företag, institutioner, försäkringsbolag och banker fick man in stora summor till svensk medicinsk forskning.

Hela 5 500 av Sveriges skickligaste forskare har genom åren fått stöd av SSMF. Många som startat sin forskarbana som SSMF-stipendiater har senare blivit världsberömda forskare och gjort avgörande genombrott.

Även dagens forskare behöver mycket stöd

Den medicinska forskningens framsteg hänger inte bara på forskarna. Lika viktiga är de generösa givare som står bakom varje framgångsrik forskare. I det avseendet har tiden stått stilla sedan 1919. Statens anslag till forskning är otillräckliga och många forskare får lägga nästan lika mycket tid på att hitta pengar till sin forskning som på själva forskningen. Därför är SSMF är lika angeläget då som nu!

Läs mer om Svenska sällskapet för Medicinsk Forskning här

SSMF deltog nyligen vid Bokmässan i Göteborg och har i samband med sitt 100årsjubilem tagit fram en jubileumsbok – ”Forskning för livet”.