Branschnytt, Miljö och hållbar utveckling

Intresset för svensk natur ökar

Intresset för svensk natur ökar

Intresset för svensk natur ökar och tack vare Allemansrätten har vi alla tillgång till naturen – en förmån och frihet som inte finns i många andra länder.

Intresset för svensk natur ökar. Gröndalsviken Överselö. Fotograf: Sven G Nilsson
Intresset för svensk natur ökar. Bild: Gröndalsviken Överselö. Fotograf: Sven G Nilsson

Enligt Google Mobility Report för Sverige den 11 april, är ökningen 84 % sedan slutet av februari för aktiviteter i områden som parker, trädgårdar, stränder, rastgårdar och friluftsområden.

På tv och radio, märks det ökade intresset också av i form av stora satsningar på såväl slow-tv som slow-radio. På SVT1 sändes tittarsuccén ”Den stora älgvandringen” nu under våren – en livesändning där tittare har kunnat följa älglivet kring Ångermanälven live, dygnet runt (den 7:e april – den 8:e maj).

Den stora älgvandringen hade totalt 1,26 miljoner unika tittare fram till den 6 maj och sändningen hade över 3,25 miljoner tittade timmar. I genomsnitt gjordes 500 000 starter på SVT Play, per kväll. DUO-appen som kopplades till programmet, hade fler än 180 000 unika besökare och totalt hade den 5 miljoner chattade minuter.Läs mer om fakta kring tv-sändningen och detaljerad statistik här.

På  Naturmorgon i Sveriges Radio P1 har lyssnarna kunnat höra på ”Fågelsångsnatten” den 3 maj (00.02-07.55) – en  åtta timmar direktsänd fågelsång från Sverige och världen. Lyssnarna uppmanades även att skicka in egna inspelade fågelsånger, vilket ledde till en timmes lång ljudfil. Fågelsångsnatten hade 380 000 lyssnare, enligt Sveriges Radios presstjänst, vilket är 40 % fler jämfört med en vanlig söndagsnatt och morgon*. Poddversionen av Fågelsångsnatten gjorde att Naturmorgons digitala räckvidd var mer än dubbelt så hög än annars under vecka 19, cirka 18 000 unika enheter jämfört med 8 500 en vanlig vecka**.

Även Tradera har märkt av det ökade intresset för naturen i form av en ökad efterfrågan på utomhusrelaterade prylar som spritkök, liggunderlag, sovsäckar och tält, enligt en intervju med Traderas VD Stefan Öberg, i Dagens Industri den 6 maj.

Jag tror att folk tänker att det blir semester i Sverige och då får man gå ut och vandra eller bara vara i naturen.

Stefan Öberg, VD, Tradera

Intresset för cirkulär handel har ökat och det är någonting som har etablerat sig redan före pandemin, enligt Stefan Öberg.

Läs även tidigare inlägg om det ökade intresset för cirkulär ekonomi på bosonsbyra.se.

*) Kantar-Sifos radioundersökningar

**) Podindex-mätningar Sveriges Radio