Hållbarhetsarbete/CSR, Miljö och hållbar utveckling

ReTuna kränger det andra slänger

ReTuna kränger det andra slänger

ReTuna är ett bra exempel på cirkulär ekonomi i praktiken. Gallerian är världens första återbruksgalleria och är placerad i direkt anslutning till ReTuna Återvinningscentral i Eskilstuna.

ReTuna kränger det andra slänger. Bild: ReTuna Återbruksgallerias hemsida
ReTuna kränger det andra slänger. Bild: ReTuna Återbruksgallerias hemsida

Gallerian rymmer elva olika butiker som har en sak gemensamt – att återbruka det som kommunmedborgare av olika anledningar, har valt att lämna in. ”Skönheten sitter i betraktarens ögon”  –  vad som ses som skräp eller inte, är upp till var och en att bedöma. Mycket av det som lämnas in, renoveras eller byter skepnad helt (upcycling).

Chef för verksamheten är centrumledaren Anna Bergström, som nyligen utsågs till näringslivets mäktigaste samhällsförändrare i år, av Veckans Affärer.  Återbruksgallerian och Återvinningscentralen drivs av det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi och Miljö.

Flera gånger i månaden får Anna Besök av tv-team från olika länder som gör reportage om världens första återbruksgalleria. Se ett exempel från BBC här.

Vi har haft tre delegationer från Kina här, alla tre delegationerna har sagt ’det är fantastiskt, det här kan vi göra mycket större och mycket bättre’. Därför vet jag att vi har en framtid.”

Anna Bergström, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna

ReTuna Återbruksgalleria rymmer, förutom de elva butikerna, även ett café , en konferensanläggning och en folkskoleutbildning.

Läs mer om ReTuna Återbruksgalleria, öppettider och vägbeskrivning.